DE / NL

Choosing the ideal bar stool (height)

  • event16-01-2020
  • schedule11:00
  • timer3 minutes

Barkrukken zijn niet meer weg te denken aan het hedendaagse interieur. Ze worden gebruikt aan de sta- of bartafel, het kookeiland, de balie, aan de bar of in het kantoor. Naast de stijl en het comfort van de barkruk zal ook de hoogte van zowel de barkruk als van de (bar)tafel een belangrijke factor zijn bij het kiezen van de juiste barkruk. Het vinden van de juiste barkrukken voor je keuken, statafel of bar is dan ook een echte uitdaging.

Afhankelijk van jouw gebruikersdoel zal de barkruk de juiste hoogte en zithoogte moeten hebben. Hieronder volgen dan ook een aantal tips en zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf van een barkruk.

Choosing the ideal bar stool (height)

De juiste hoogte van de barkruk

Neem je de hoogte van de bar of counter (toonbank, kookeiland, lagere bar) hoogte. Om vast te stellen welke barkruk je nodig bent, meet je de hoogte van de bar, het kookeiland, de statafel, etc.

Houd voor een comfortabele zit de volgende vuistregel aan: De ideale afstand tussen de bovenkant van het tafel-  of werkblad en de bovenkant van de zitting is tussen de 25 en 30 centimeter. Hiermee zorg je ervoor dat je ruimte overhoudt tussen de onderkant van het blad en je benen (dit zal ongeveer 10 centimeter zijn

Vaste barkruk

De zithoogte van een vaste barkruk is niet verstelbaar. Des te meer reden om goed rekening te houden met de hoogte van de barkruk én de hoogte van de tafel waaraan je de barkruk wilt plaatsen. De zithoogte van vaste barkrukken varieert meestal tussen de 60 tot 82 centimeter (waarbij 65 en 75 cm de meeste gebruikelijke zithoogtes zijn.

1. De counterstool. (zithoogte ongeveer 65 centimeter)

De (vaste) barkrukken met een zithoogte tussen de 60 en 67 centimeter (gebruikelijk 65 cm) worden ook wel counterstools of counter barkrukken genoemd, deze zijn geschikt om aan een kookeiland of lagere bar te plaatsen. De ideale hoogte van het blad voor deze barkrukken ligt tussen de 90 en 100 centimeter.

2. Barkrukken. (zithoogte ongeveer 75 centimeter)

Barkrukken hebben doorgaans een zithoogte tussen 70 en 78 cm (meest voorkomend is75 cm). Deze barkrukken zijn geschikt om aan een (bijvoorbeeld) bartafel te plaatsen met een hoogte tussen de 100 en 110 centimeter.

3. Verstelbare barkruk

De zithoogte van een verstelbare barkruk is naar eigen behoefte te stellen. Praktisch voor als de barkruk door verschillende personen wordt gebruikt of als de barkruk zowel aan (bijvoorbeeld) het kookeiland als aan de bar wilt gebruiken.

Hoeveel barkrukken passen er aan mijn bar?

Het is belangrijk om voor genoeg ruimte tussen de barkrukken te zorgen zodat mensen rustig kunnen eten, drinken en sociaal kunnen doen zonder de ellebogen te stoten. Om te bepalen hoeveel barkrukken je kwijt kunt aan de bar of het kookeiland zijn er een aantal vuistregels. Doorgaans (normale breedte) reken je voor een comfortabele zit voor elke barkruk (persoon) 60 centimeter ruimte. Dus als rekenvoorbeeld plaats je aan een bar van 3 meter 5 barkrukken (300 cm delen door 60 cm). 

Voor een brede barkruk neem je logischerwijs iets meer ruimte dan voor een smalle en voor een draaibare barkruk neem je nog iets meer ruimte, daarom:

Als de breedte van de barkruk tussen de 40 en 45 cm ligt reken je 53 tot 58 cm ruimte.
Als de breedte van de barkruk tussen de 46 en 55 cm ligt reken je 59 tot 64 cm ruimte.
Houd er rekening mee dat je voor een draaibare barkruk (360 graden) meer ruimte rekent.

 

Stijl van de barkruk
Naast de afmetingen van een barkruk zijn er natuurlijk diverse andere factoren waarmee je rekening houdt tijdens het aanschaffen van een barkruk. Wil je echt een design statement maken of slechts een bescheiden zitplaats, passen de barkrukken goed in de ruimte waarin je ze wilt plaatsen en welk zitcomfort moet de barkruk hebben. De antwoorden hierop helpen je om vast te stellen welke barkruk perfect past in jouw ruimte!